DAVERENDE – KNALLENDE AFTRAP

Het was in alle opzichten een knallende aftrap van de kaartverkoop voor “Van Bezetting tot Vrijheid” zaterdag 26 oktober jl. Een stralend herfstzonnetje en met het vooruitzicht van een graad of 20 kon de dag eigenlijk op voorhand al niet meer stuk. Geleidelijk aan kwamen de eerste militaire voertuigen van Keep Them Rolling zich melden terwijl de Duitse re-enactmentgroep al de avond ervoor met een kleine delegatie vooruit was gekomen met een overnachting in ‘Stoom” van de Molenstichting. Zij waren om 08.00 uur al druk in de weer om in de tuin van de voormalige Katholiek Pastorie, een klein kampement op te bouwen met o.a. radio verbindingspost. In de hal van het voormalige St. Lidwinaklooster wordt een noodhospitaal ingericht voor de verzorging van de gewonden die ongetwijfeld gaan vallen bij de komende Mock Battle’s. Een “Bren Carrier” komt voorbijrijden met daarop en zestal geallieerde soldaten. Ook zij gaan zich voorbereiden voor de op handezijnde strijd. Om 11.00 uur staat de aftrap gepland van de kaartverkoop met vooraf een toespraak van burgemeester Otwin van Dijk. Met een klap op een rode knop, gevolgd door een enorme knal wordt het startschot gegeven. Ondertussen staat er al een lange rij voor de kraam waar de kaarten voor de zaterdagavond worden verkocht.

Operatie Market Garden

De eerste Mock Battle wordt aangekondigd en de hele Dorpsstraat moet worden “schoongeveegd” want veiligheid voor alles. Vele honderden bezoekers hebben zich op het plein verzameld in spannende afwachting van hetgeen komen gaat. Etten is voor even een stukje Arnhem alwaar “Operatie Market Garden” gaat plaatsvinden. Dat betekent, zoals wij weten, dat het uitloopt op een mislukking om de brug in Arnhem veilig te stellen voor de doorstoot van de Geallieerden naar Berlijn.

De rode baretten van de Airborne Divisie lukt het niet om een Duitse stelling te veroveren. Na voorzichtige eerste beschietingen van de verkenners breekt de hel los als de Duitsers de Engelsen onder vuur nemen. Zelfs een sluipschutter schiet vanuit een hoog raam van het klooster die daarop direct door de Geallieerden onder vuur wordt genomen. Oorverdovend mitrailleurvuur knettert over het terrein waarop heel wat kleine peuters in huilen moeten worden afgevoerd. De schrik zit er goed in. Een cameraploeg van TV Gelderland met verslaggeefster probeert de Mock Battle zo goed mogelijk vast te leggen en de schrijvende pers is massaal aanwezig om verslag te doen.

1400 kaarten aan de man gebracht

Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken en de vele gewonden door de “krankenschwesters” worden verzorgd of afgevoerd naar het noodhospitaal in het klooster kan iedereen op adem komen. De kaartverkoop is in volle gang en de op het laatste moment aangeschafte pinapparaten maken overuren. Om plm. 12.00 uur wordt omgeroepen dat de zaterdagavond is uitverkocht. Verrassing en verbazing alom. Wat is er gaande!! Applaus klinkt over het plein. Dit was niet eerder vertoond. Aan het eind van de dag staat de teller op 1400 verkochte toegangskaarten.

Tussen de beide Battle’s is er een optreden van het Ettens Mannenkoor en de beide re-enactmentgroepen geven uitleg over de gebruikte wapens. Het prachtige weer zorgt voor een uitgelaten sfeer en zowel het noodhospitaal als het legerkamp trekken massale belangstelling. De zusters in het klooster hebben geen ruimte meer over om de mensen uitleg te geven en staan zelf bovenaan de trap de drukte te overzien.

Aan het einde van de middag wordt bij Bennie Tiemessen patat, frikandellen en kroketten gehaald voor alle deelnemers. Voldaan maar moe vallen ze in de tuin op het gras neer en met een glas bier is het prettig terugkijken. Op het plein wordt de balans opgemaakt. 1400 kaarten verkocht en honderden chocoladerepen “EM-KWATTA”.