ERVAAR DE TWEEDE WERELDOORLOG

5,6 EN 7 JUNI 2020

“VAN BEZETTING TOT VRIJHEID”

ETTEN

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om de gruwelijkheden van deze oorlog nooit te vergeten heeft het Ettens Mannenkoor (ruim honderd leden) het plan opgevat om op een indrukwekkende wijze bij dit feit stil te staan. Voor onze vrijheid hebben honderdduizenden jonge soldaten het groots denkbare offer gebracht en dat mag nooit worden vergeten. In het historisch centrum van Etten wordt 3 avonden getracht om de ellende van de Tweede Wereldoorlog uit te beelden. Dat zal natuurlijk nooit helemaal lukken maar het Ettens Mannenkoor gaat het proberen. Aan dit regionale gebeuren werken mee. Het Ettens Mannenkoor, Harmonie Onderling Genoegen, Toneel Vereniging Etten, City of Apeldoorn Pipes and Drums, Royal Canadian Legion Branch 005, Re-enactmentgroepen (Duits en Canadees), Keep Them Rolling en tientallen figuranten. Voor ruim een week zal het verkeer in Etten worden omgeleid. Er is iedere avond plaats voor ruim 1000 bezoekers op de tribune.

Verzoeken bij de Koninklijke Luchtmacht en Stichting Koninklijke Historische Vlucht zijn nog in behandeling. In maart 2020 wordt bepaald of er gevlogen gaat worden op Etten met een bommenwerper, een jachttoestel en een Dakota. De organisatie probeert daarover eerder duidelijkheid te krijgen. Is er nieuws op dit punt dan informeren wij u via deze website of andere media.

De Ettense oorlogsverhalen worden behandeld maar ook Landelijke gebeurtenissen komen aan bod telkens afgewisseld door zang en muziek. Verzet, verraad, onderdrukking, heldendom, intens verdriet en … ook humor wisselen zich in rap tempo af. De muziekkeuze is speciaal toegespitst op de scene voorafgaand. Met name de bevrijdingsscene van Etten zal zeer heftig worden omdat deze in werkelijkheid ook zo was. Een team voor Special Effects staat garant om alle ontploffingen, schietende tanks en mitrailleurvuur zo realistisch mogelijk weer te geven. 

COMITÉ VAN AANBEVELING

Bijzonder trots en vereerd is de organisatie met de mensen die zitting hebben genomen in het Comité van Aanbeveling.

Mevr. Gerdi Verbeet: voormalig voorzitter Tweede Kamer en voorzitter Stichting 4 & 5 mei

Dhr. Fred de Graaf: voormalig burgemeester, lid en voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Dhr. Otwin van Dijk: Burgemeester gemeente Oude IJsselstreek.

Dhr. Gerard Hendriks: Past President Royal Canadian Legion Branch 005.

CENTRUM VAN ACHTERHOEK en LIEMERS

Etten ligt in het centrum van de Achterhoek en Liemers en daarom de uitgelezen plaats voor deze 75-jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog in deze regio. Daarom ook wordt voor subsidie en sponsoring in een groot gebied gezocht naar financiële ondersteuning. Etten zal heel haar ziel en zaligheid in dit project steken maar hoopt op financiële steun vanuit de regio. Voelt u zich met uw bedrijf verbonden met dit herdenkingsproject en wilt u financieel ondersteunen, neem dan contact op met:

Niels Berendsen 06-57949851 of Maurice Ebbers 06-29161110. Email: info@ettensmannenkoor.nl