Inzameling Attributen Tweede Wereldoorlog

Etten. In het kader van de grote 75-jarige herdenkingsfestiviteiten op 5, 6 en 7 juni 2020 in Etten, heeft de organisatie het plan opgevat om Ettenaren de gelegenheid te geven om allerhande zaken die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en waarvan men afstand wil doen, aan te bieden voor het archief van Etten. Bedoeling is om deze attributen te archiveren en mogelijk te gebruiken voor een expositie.

Aanleiding voor deze inzamelactie is het gegeven dat afgelopen dagen 2 bijzondere attributen werden overhandigd aan Willy Zweers en Toon Helmes, de beheerders van het Ettens Archief. Het eerste betreft een periscoop die door Duitsers werd achtergelaten in de loopgraven tijdens de bevrijding van Etten op paaszaterdag 31 maart 1945. Het is bekend dat de Canadese soldaten van het South Saskatchewan Regiment de Duitsers uit de loopgraven hebben gejaagd waarbij man tegen man gevechten hebben plaatsgevonden. De bevrijding van Etten wordt door de Canadezen gemerkt als operatie “Rolls Royce”.

De periscoop uit 1916. Achtergelaten door de Duitsers tijdens de bevrijding van Etten op 31 maart 1945.

De periscoop, van het type: French WW 1, Rabbit Ears “Trench Binoculars”, is al in de Eerste Wereldoorlog gemaakt. Dit unieke oorlogs-stuk is aangeboden door de familie Willemsen uit de nalatenschap van Joop Willemsen. Een ander bijzonder object is de iconische foto uit 1939 van drie Ettense soldaten (musketiers) op weg naar het treinstation in Terborg, opgeroepen voor de mobilisatie. Het zijn Jo Egberts, Bernard Wieskamp en Hendrik Niesink. Alle Ettenaren van boven de 50 jaar kennen deze ingelijste prent uit de kapperszaak van Bernard Wieskamp. Deze foto werd aangeboden door Stef en Jose Berendsen. De afgelopen 30 jaar zijn al tientallen Ettenaren geïnterviewd over de oorlogsjaren in Etten. Dat heeft zeer veel informatie opgeleverd wat in 1995 heeft geresulteerd in het boekwerkje “Etten 40-45” en in 2005 een DVD met Ettenaren die vertellen over de oorlogsjaren.

1939. Drie Ettense mannen ( “De drie Musketiers”)  op weg naar het treinstation in Terborg. Van L. n. R. Jo Egberts, Bernard Wieskamp en Hendrik Niesink. Dit is een vergroting van een krantenartikel.

Verhalen te over maar tastbare attributen zijn nog een groot gemis in de collectie. Daarom nu het verzoek aan Ettenaren en oud Ettenaren om, indien men wat wil en kan missen, dit aan te bieden. Wij denken dan bijvoorbeeld aan; foto’s, documenten, kranten, kaarten, helmen, kledingstukken, uniformen, wapens, gereedschap, verbindingsspullen, onderdelen van voertuigen, dagboeken, brieven enz. enz. Wie wat wil aanbieden kan contact opnemen met Willy Zweers tel. 06-13958989 of Toon Helmes tel 06-45449660.