Roel Fokken komt met fototoestel naar Etten

De organisatie van “Van Bezetting tot Vrijheid” is hartstikke blij met de medewerking van de bekende fotograaf Roel Fokken uit Doesburg. Roel heeft een, voor Europa, unieke verzameling fototoestellen en aanverwante attributen die regelmatig voor filmproducties vanuit de hele wereld worden gehuurd. Zo verhuurde hij foto attributen voor de films “Zomer 45”, “Pietje Bel” en “Zwart Boek”. Daarnaast aan TV series zoals “Klokhuis” en “Paralax” van Veronica.

Zelf deed Roel mee als fotograaf in de films “Zwartboek” en “Sonny Boy”. In Etten neemt Roel de rol op zich van de Canadese persfotograaf Donald Grant in dienst van het Canadese leger. Het gaat om de scene in Hotel De Wereld in Wageningen. De capitulatie van de Duitse overheersers. De Canadese fotograaf legt deze ondertekening vast tussen de Duitse Generaals Blaskowitz en Reichelt en de Canadese generaals Foulkes en Kitching in aanwezigheid van Prins Bernhard.


Voor deze scene gebruikt Roel een origineel Amerikaans perstoestel uit die tijd, de “Speed-Grafics” met flitslamp. Het toestel klopt exact met het toestel van Donald Grant. Behalve de scene in Wageningen wordt Roel ook op een bijzondere missie gestuurd naar Bergen Belzen. Wat voor missie?… Kom volgend jaar kijken in Etten.

Roel is ook de organisator van de “Openlucht Fotografica” in Doesburg. Dit jaar voor de 25e keer op zondag 18 augustus.