31 maart, start herdenkingsactiviteiten

Op dinsdag 31 maart staat in Etten de eerste activiteit gepland in het kader van 75 jaar bevrijding. Etten is op 31 maart 1945 bevrijd door het Canadese South Saskatchewan Regiment en daarbij zijn vijf soldaten gesneuveld. Op deze dag zijn ook vier Ettenaren omgekomen.

De Ettense Molenstichting organiseert al ruim 20 jaar samen met Stichting Dorpsbelangen de jaarlijkse herdenking en deze trekt ieder jaar veel belangstellenden. Dit jaar werken mee het Ettens Mannenkoor, Royal Canadian Legion Branch 005 en enkele Pipers uit Apeldoorn. Burgemeester Otwin van Dijk is van de partij en zal een toespraak houden.

Aanvang herdenking is om 19.00 uur en zal plaatsvinden bij het oorlogsmonument aan de Dorpsstraat.

Canadese vlaggen in top

Traditioneel zal de Canadese vlag weer overal worden uitgehangen en dat brengt het dorp in een speciale sfeer. Iedereen beseft op deze manier dat het vandaag de dag is dat Etten werd bevrijd. Canadese vlaggen kunnen worden gekocht bij Toon Helmes in Etten. Tel.0315-327996, maar zijn ook te koop bij Drogisterij Westerhof aan de Dorpsstraat. (Prijs van deze vlaggen is € 10,00).

31 maart wordt de opmaat tot het grote herdenkingsweekend begin juni. Daartussen staan 2 activiteiten gepland. Zaterdag 4 april is de toertocht met historische militaire voertuigen door Montferland en Achterhoek, georganiseerd door Bergh Herdenkt. Alle voertuigen komen door het dorp en de inwoners van Etten wordt gevraagd om de Canadese vlaggen te laten hangen. Dan op zaterdag 2 mei een groots Canada project: “In Our Fathers Footsteps”. Kinderen van onze Canadese bevrijders volgen de route die hun vader heeft gemaakt tijdens de bevrijding van Nederland. Op deze dag starten ongeveer 155 Canadezen aan een wandeltocht die begint in Megchelen en om plm. 14:00 uur worden zij in Etten verwacht.

Thank you Canada

Zaterdag 2 mei, 14.00 uur

Etten haalt alles uit de culturele kast om de Canadezen te verassen met een onvergetelijk ontvangst. Alles wat zingt en muziek maakt staat langs de route door het dorp en het is bedoeling dat de Canadese vlaggen weer in top gaan en blijven hangen tot het eerste weekend in juni. De Canadezen worden opgewacht door het “Ettense South Saskatchewan Regiment” dat in de historische uniformen met helmen acte de préséance zal geven. Deze groep soldaten is ook van de partij bij het driedaags openluchtspektakel “Van Bezetting tot Vrijheid”. Voordat de Canadezen door het dorp gaan trekken is er eerst een plechtig moment met kranslegging bij het monument en hier zal Het Ettens Mannenkoor een drietal werken zingen waaronder het Canadese volkslied: Oh Canada. Daarna gaat de stoet verder door het dorp en zal een pauze inlassen op het Dorpsplein. Daar is een optreden gepland van een uit 80 Pipers en trommelaars bestaand orkest uit Canada. Etten ziet dit als een unieke kans om, ook al zijn het de kinderen van, de Canadezen te bedanken voor het feit dat zij 75 jaar geleden ons hebben bevrijd van de Duitse bezetter.