Bevrijdings-spektakel uitgesteld naar 2022

U zult waarschijnlijk wel denken; hoe zit het toch met het bevrijdingsproject van het Ettens Mannenkoor, “Van Bezetting tot Vrijheid”. Juni 2020 zou het gaan gebeuren na drie jaren van voorbereiding. 3000 kaarten zijn er verkocht, verdeeld over drie avonden. Het zou Etten en de regio onderdompelen in de bange oorlogsjaren en de geweldige ontlading van de bevrijding.

Helaas wij weten allemaal wat vanaf maart 2020 de wereld in een houdgreep houdt. Het coronavirus bepaalt ons leven waarin nagenoeg niets meer mogelijk is en iedereen binnen houdt. “Van Bezetting tot Vrijheid” werd in eerste instantie uitgesteld naar juni 2021.

Echter gaandeweg de maand december bleek dat de tweede corona golf nog ingrijpender werd voor de samenleving en de maatregelen nog strenger. De vaccinatie is gestart maar loopt nog door tot in het najaar van 2021. Het Ettens Mannenkoor heeft daarom moeten besluiten om opnieuw een streep te halen door de plannen voor 2021. Dat betekent uitstel naar 2022. De deelnemende organisaties hadden wel hun medewerking toegezegd voor uitstel naar 2021 maar voor 2022 wilden enkele partijen de handen weer vrij hebben. Dat is ook zeer te respecteren. Verder heeft het koor ongeveer een jaar nodig om alles weer op de rit te krijgen qua zang en organisatie.

Wat nu? Zoals altijd zijn we in Etten niet bij de pakken neer gaan zitten. De schouders zijn er weer onder gezet en dat heeft geresulteerd in een totaal nieuwe opzet van “Van Bezetting tot Vrijheid”. Het plan is nu om drie avonden voor 1000 man het spel op te voeren in een overdekte locatie. We zijn enorm verheugd dat de firma KAAK uit Terborg hun overdekte hal/loods beschikbaar stelt om onze droom te realiseren. De uitvoeringdata zijn vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2022.

In deze nieuwe opzet komt zang en muziek meer centraal te staan. Uitvoerenden zijn: naast het Ettens Mannenkoor, The Pipers uit Apeldoorn, Harmonie Onderling Genoegen en diverse legervoertuigen.

Diverse scenes uit het openluchtspel kunnen uitstekend binnen worden opgevoerd. Een aantal daarvan moet worden herschreven omdat de omgeving anders is maar zullen daarom niet minder heftig zijn. Ook biedt deze nieuwe locatie mogelijkheden voor nieuwe scenes die eerst niet mogelijk waren. De Toneelvereniging Etten neemt de te spelen scenes voor haar rekening aangevuld met tientallen figuranten. Doordat alles nu wat intiemer is van opzet zullen emotie en drama veel directer over komen.

Daarnaast zal op een bioscoopformaat filmdoek, tijdens de muziek en zang, historische filmbeelden worden vertoond over de oorlogsjaren. Geluidseffecten, zoeklichten en special-effecten zullen die oorlogssfeer oproepen die recht doet aan hetgeen is gebeurd in de oorlogsjaren. De gruwel van de oorlog wordt verteld met als vreugdevolle ontknoping, de bevrijding.

Het belooft iets bijzonders te worden waar de regio Achterhoek trots op kan zijn. Het zal kaarthouders waar geven voor hun geld en, waar het tenslotte allemaal voor is bedoeld, onze bevrijders voor altijd danken voor hun inzet tijdens onze bevrijding van het Duitse juk. Vele duizenden jonge mannen hebben hun leven opgeofferd voor onze vrijheid en dat mag nooit worden vergeten.

Die boodschap doorgeven is onze taak en dat gaan wij doen in het najaar van 2022.

Wij hopen en vertrouwen erop dat iedereen de kaarten gaat gebruiken voor deze nieuwe data. Hoe het verder gaat met het wisselen van de kaarten wordt zo snel mogelijk gecommuniceerd. Wilt u de kaarten toch terug doen dan kan dat natuurlijk. Neem dan contact op met onze penningmeester Sjon Slutter, info@ettensmannenkoor.nl

Tot zover het laatste nieuws over “Van Bezetting tot Vrijheid”. Wij gaan weer hard aan het werk om het een succes te maken en wij houden u op de hoogte.

Vriendelijke groeten,

Niels Berendsen Voorzitter Ettens Mannenkoor