Decor Hotel de Wereld Wageningen

Onlangs is binnen het Ettens Mannenkoor een decor-ploeg geformeerd die diverse grote en kleine uitdagingen voor de kiezen krijgt om “Van Bezetting tot Vrijheid” tot een succes te maken. Naast diverse logistieke vraagstukken moeten ook een aantal decorstukken worden gebouwd. Eén van het belangrijkste decorstuk wordt het interieur van Hotel de Wereld in Wageningen. De Capitulatiezaal om precies te zijn. Een huzarenstukje, want het interieur moet binnen enkele minuten worden opgebouwd en het moet ook overeenkomen met de werkelijkheid. Dat betekent eerst een bezoek brengen aan Hotel de Wereld om op historische grond de omgeving op je te laten inwerken. En dat kan gelukkig nog want Hotel de Wereld staat er, na veel ups en downs, weer schitterend bij. Een echte publiekstrekker voor Wageningen met als absoluut hoogtepunt de grandioos gerestaureerde “Capitulatiezaal”. In deze zaal werd op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitse bezetter ondertekend door de Generaals Foulkes en Kitching (Canadese leger) en namens de Duitsers door de Generaals Blaskowitz en Reichelt in aanwezigheid van Prins Bernhard. De foto’s van die ondertekening zijn wereldberoemd en behoren tot ons nationaal cultureel erfgoed. De capitulatie scene moet zo waarheidsgetrouw mogelijk worden uitgebeeld en dat betekent dat ook het decor moet kloppen.

5 december 2019. Hotel de Wereld in volle glorie.
5 mei 1945. De ondertekening in Hotel de Wereld te Wageningen

Op 5 december brachten Toon en Marian Helmes een bezoek aan Hotel De Wereld en dat was zeer inspirerend. 5 Jaar geleden ook al eens bezocht maar het ziet er nu allemaal veel beter en schitterend uit. De nieuwe eigenaar heeft er een hotel van gemaakt met grandeur en oog voor historie. Daar sta je dan op de plek waar het allemaal heeft plaatsgevonden. Dat moet je even op je laten inwerken. De omgeving klopt exact met de oude foto’s. De meubels die er nu staan niet, maar daar moet je even niet op letten. De grote tafel waaraan de ondertekening heeft plaatsgevonden is voorzien van een glazen plaat met daaronder diverse foto’s van het moment en ook foto’s van de buitenkant van Hotel De Wereld met aanzienlijke oorlogsschade. De ondertekening van de capitulatie was eerst op een andere locatie gepland in Wageningen maar Generaal Foulkes koos voor “Hotel De Wereld” omdat de naam van het hotel de historische waarde van deze handeling in het juiste perspectief zou plaatsen.

Toon Helmes maakt foto’s van het interieur van Hotel de Wereld

De ramen, de deuren de lambrisering en de bar, alles is nog in originele staat te bewonderen. Een echte aanrader in combinatie met een bezoek aan het historisch centrum van Wageningen.  Vele foto’s worden gemaakt van het interieur want straks moeten de decorbouwers goed geïnformeerd worden. Een systeem van uitklapbare wanden moet bedacht worden want, zoals gezegd; alles moet in een zeer korte tijd worden opgebouwd. Dat opbouwen moet dus ook tot in den treure worden geoefend.

Het interieur van Hotel de Wereld zoals het er nu uitziet. Schitterend gerestaureerd.

17 december komt de decorploeg voor het eerst samen om een plan “De Campagne” door te nemen. Het Ettense bedrijfsleven heeft alle mogelijke hulp al aan aangeboden en daarover zullen wij later zeker berichten.