Hotel de Wereld in de steigers

De voormalige bedrijfshal van de vroegere C.A.& V.V. aan de Dorpsstraat is door de decorploeg omgebouwd tot een heuse timmerwerkplaats met allerhande machines. In deze hal zijn met name Jan Ruesink , Gert Visser en Herman Leijzer in de weer om Hotel de Wereld in Wageningen na te bouwen. Drie wanden worden op ware grootte in demontabele delen opgebouwd. Bedoeling is straks dat de wanden in een zeer kort tijdsbestek worden geplaatst, de meubels erin en starten met de wereldberoemde capitulatie-scene. Alle wanden staan nu in de goede opstelling voor de verdere afwerking. Hans van de Pavert maakte een aantal wagentjes waarop de wanden straks naar de plaats worden gereden.

Aan de hand van foto’s is de ruimte in Wageningen gereconstrueerd en de sfeer van de lambrisering vastgelegd. Met name de hoge betimmering in eikenhout met allerhande sierlijsten en plinten is een uitdaging en moet op kleur worden gebracht. De houtstructuur moet met “kammetjes” worden ingekleurd. Een secuur karweitje wat de nodige tijd zal vergen. Maar wij zitten keurig op schema.

In de voormalige timmerwerkplaats van Gert Helmes zijn weer anderen van de decorploeg in de weer om een nieuwe raamindeling te maken met vensters voor het pand van Mart en Jannie Leijzer. Willy Zweers en Bennie Steentjes hebben deze klus op zich genomen met assistentie van Gert Helmes. Een constructie die in zijn geheel voor de bestaande (te grote) ramen wordt geplaatst. Hierdoor krijgt het pand weer de uitstraling van vroeger. De familie Leijzer komt door deze actie wel iedere avond enigszins in het donker te zitten maar dat nemen ze op de koop toe.

Een drinkbak voor paarden heeft Gert Helmes al klaar en zo zijn op zeer veel plaatsen in het dorp decorbouwers aan het werk en muzikanten, zangers en toneelspelers aan het repeteren voor: “Van Bezetting tot Vrijheid”.  Zo komt het leven in Etten geleidelijk aan in het teken te staan van 75 jaar bevrijding.