Nabestaanden “Wing-Commander” Chapman naar Etten

De organisatie van “Van Bezetting tot Vrijheid” is bijzonder verheugd met de komst van nabestaanden van “Wing-Commander” John Henry Abel Chapman.  Chapman was één van de bemanningsleden die omkwamen bij de crash van de Stirling Bommenwerper op 26 maart 1942 in Rafelder.  Lillian Little- Chapman (dochter van James Chapman, de broer van John Chapman) en haar twee zonen komen enkele dagen naar Etten.

John Henry Abel Chapman

Wing-commander John Chapman had de leiding op het vliegveld waarvan de Stirling bommenwerpers vertrokken. Chapman wilde graag één keer zo’n bombardementsvlucht naar het Ruhrgebied meemaken en koos voor de bemanning van de Stirling MK 1, N 3709. Deze bemanning had recht op een aantal dagen verlof maar zij besloten toch om aan het verzoek van Chapman mee te werken. Het toestel werd in Duitsland al door het afweergeschut geraakt en kwam brandend ter hoogte van Gendringen de grens over. Daar werd het opgewacht door een Duitse Messerschmidt-nachtjager, bestuurd door de piloot Siegfried Wandam. Een hevig vuurgevecht volgt boven Etten tussen de nachtjager en de staartschutter van de Stirling. Boven Leijzer aan de Tappenweg verliest de Stirling een vleugel met de beide motoren. Deze komen terecht op het achterhuis van de fam. Leijzer met een hevige brand tot gevolg. Het voorhuis kon worden gespaard. De Stirling stort vervolgens neer in het weiland voor de woning van de fam. Te Grotenhuis. Flying Officer Heard is dan al uit het toestel gesprongen maar valt te pletter. De gehele 7-koppige bemanning komt bij deze crash om het leven en wordt begraven op het kerkhof in Gendringen. Het avontuur van Chapman loopt dus dramatisch voor hem af. De dochter van Chapman, Sara, is met haar zoon bij de onthulling van het oorlogsmonument in 2005. In 2017 waren er twee neven van Chapman bij de onthulling van het Stirling Monument in Rafelder.

26 maart 2017. Het Stirling monument aan de Tappenweg te Rafelder
Een verslag van nabestaande Anne Ellot (Nicht van Kenneth Haynes Pilot Officer) in een Engelse krant over de onthulling van het Stirling monument