“South Saskatchewan Regiment” voor het eerst samen.

Donderdagavond 7 november kwamen de figuranten die het Canadese South Saskatchewan Regiment vorm moeten geven voor het eerst samen in huize Helmes aan de Palmlaan in Etten. 15 soldaten en “Captain” Cecil Law (Robert Verheij) laten zich bijpraten door schrijver en regisseur Toon Helmes. Gonnie Pastoor was hierbij ook aanwezig als regisseuse van het stuk “Van Bezetting tot Vrijheid”. Een derde assistent-regisseur wordt nog gezocht.  De mannen worden t.z.t. in de correcte Canadese uniformen gehesen met bijhorende wapens. Samen met de mensen en voertuigen van Keep Them Rolling moeten zij straks Etten gaan bevrijden van de Duitse Bezetter.

Eerst worden de heren bijgepraat over hoe het idee bij het Ettens Mannenkoor is ontstaan om een dergelijke grote productie op poten te zetten. Etten was na “Napoleon in de Strik” en “Vaticaan op Stelten” weer toe aan een gebeurtenis waar het hele dorp zich op kan uitleven, maar bepalend was het feit dat in 2020 het 75 jaar geleden is, dat Nederland werd bevrijd. Dit keer geen doorlopend verhaal maar korte scenes afgewisseld met zang en muziek. De Ettense Toneelvereniging pakt alle rollen (70 stuks) die moeten worden gespeeld maar daarnaast zijn er zeker 50 figuranten nodig. Zestien daarvan vormen dus het Canadese bevrijdingsleger die te horen krijgen bij welke scenes ze worden ingezet. Naast de bevrijding van Etten zijn zij actief bij de scene rondom “Hotel de Wereld” in Wageningen en bij officiële plichtplegingen zoals wanneer drie officieren worden onderscheiden voor hun bijzondere inzet bij de bevrijding van Etten. Op een grote tekening wordt de zeer complexe bevrijdings-scene doorgenomen. Het moet een georganiseerde chaos worden waarbij in totaal 25 soldaten worden ingezet, meerdere voertuigen, drie tanks van Keep Them Rolling en vele special effect’s, zoals bominslagen. 

Na een wat jolige stemming in het begin wordt het de mannen al snel duidelijk dat dit een bloedserieuze scene gaat worden waarbij ook nog de veiligheid voorop moet staan. Dus geen flauwekul maar exact dat doen wat is opgedragen. De mannen weten nu in ieder geval waar ze aan zijn begonnen. Een bijzondere missie hebben zij te vervullen bij deze, zonder meer meest moeilijke, maar ook een erg spectaculaire scene. Daarnaast ook nog de meest dramatische omdat naast de Canadese en Duitse soldaten ook 2 jonge Ettenaren bij deze scene zullen omkomen.      

Robert Verheij, in het dagelijks leven officier bij de Landmacht, neemt vervolgens een plan van aanpak door want de mannen krijgen een militaire training. Naast exercitie en marcheren moet er geoefend worden met de wapens. Dat is in dit geval het geweer de “Lee Enfield” en het automatische wapen de “Brengun”. Zondag 12 januari staat de eerste repetitie gepland.

De avond wordt afgesloten met het “opmeten” van alle “soldaten”, dit voor de verhuurder van de militaire uniformen. Mogelijk dat sommige uniformen vermaakt moeten worden. Hoofdmaat, boordmaat, borstomvang, taille, lengte en schoenmaat. Alles wordt secuur genoteerd. Wij zijn weer een stap verder.