In Beek en Donk is zo ongeveer het grootse uniformverhuurbedrijf van Nederland gevestigd en daarom hét adres om te gaan bezoeken.

Voor “Van Bezetting tot Vrijheid” zijn er heel veel uniformen nodig voor de diverse scenes. Na een vriendelijk ontvangst door de vestigingsmanager Sidney Hesselberth met een lekkere kop koffie eerst maar eens uitgelegd wat er allemaal gaat gebeuren in Etten in 2020. We hebben de lijst doorgenomen met alle spelers die een uniform nodig hebben en gingen toen naar boven om de kleding bij elkaar te zoeken. Boven aangekomen zien wij een immense ruimte volgepakt met duizenden uniformen op welk gebied dan ook. Van het Romeinse leger tot postbode en alles wat daartussen zit. Sidney, zelf ook lid van een re-enactmentgroep, vertelt honderduit over wat er allemaal mogelijk is.

In Etten gaat het om Duitse en Canadese uniformen en daarnaast de kleding voor Z.K.H. Prins Bernhard en Soldaat van Oranje Erik Hazelhof- Roelfsema. Elk kostuum wordt compleet gemaakt met de bijhorende insignes en onderscheidingen. Tot in detail historisch verantwoord. Het bedrijf van Sidney levert kostuums aan diverse theater en filmproducties maar ook voor de capitulatie scene bij Hotel de Wereld die om de paar jaar wordt opgevoerd in Wageningen. Ook levert “Uniformverhuur” de kleding en uniformen voor de musical “Soldaat van Oranje”.

Voor de scene van de capitulatie in Wageningen, die ook in Etten wordt gespeeld, wordt niets aan het toeval overgelaten. Van de kleuren van een biesje tot de lange leren jassen van de Generaals aan Canadese en Duitse zijde. Zelfs voor de kostuums van de tolken en de Canadese fotograaf Donald Grant worden er eerst foto’s geraadpleegd om de juiste kleding te pakken.

Indrukwekkend is het kostuum voor de “SS Obersturmbannführer” en alle aandacht ook voor de kleding van de Canadese officieren die het slechte nieuws moeten brengen bij een Canadees echtpaar die in Etten hun zoon hebben verloren. Sidney heeft zelfs iemand die de rol van Prins Bernhard kan spelen. Hij lijkt sprekend en speelde al enkele malen die rol in Wageningen. Daar maken wij maar geen gebruik van omdat wij weten dat binnen onze toneelvereniging talent genoeg is om deze rol op zich te nemen. Ook de Duitse Officiers Mercedes kan hij leveren maar daarin zijn wij al voorzien. Toon Besselink uit Gaanderen levert de Mercedes voor deze scene en Martin van de Bergh uit Loerbeek de Canadese regeringsauto. Een prachtige Pontiac auto uit 1935.
Zodra de Toneelvereniging de rollen heeft verdeeld moeten alle personen opgemeten worden om passende uniformen te zoeken of anders passend te maken.
