WINGS OF FREEDOM, EDE

Op vrijdag 23 augustus hebben we een bezoek gebracht aan het 5-jaarlijks herdenkings-evenement: ‘Wings of Freedom’ in Ede. Reden om te gaan kijken was de aanwezigheid van de Engels-Canadese re-enactmentgroep “Royal Hamilton Light Infantry” in het tentenkamp. Contactpersoon Martin Massink was met plm. 10 collega’s en enkele voertuigen present. Deze re-enactmentgroep werkt volgend jaar mee aan “Van Bezetting tot Vrijheid” in Etten. Ook zullen zij aanwezig zijn op de geplande start van de kaartverkoop op zaterdag 26 oktober a.s. Daarover later meer. Dat er nog veel bij komt kijken om het oude materieel rijdend te houden bleek wel toen een klein rupsvoertuig het begaf. Ter plaatse in het kamp wordt er dan net zo lang gesleuteld tot het rijdend monument weer in beweging komt. Een bijzondere wereld van zeer gemotiveerde mensen die echt met ziel en zaligheid en veel vrije tijd zich inzetten om deze “oorlogsgeschiedenis” voor het nageslacht te bewaren.

Martin Massink voor zijn gerepareerde rupsvoertuig. Deze werd met name gebruikt door zogenaamde “verkenners”. Ook dit Canadese voertuig komt naar Etten.

Na met Martin de ontwikkelingen in Etten te hebben doorgesproken zijn wij verder het immense terrein wezen verkennen. Werkelijk tientallen historische vliegtuigen waren er te bewonderen terwijl een stuntteam boven ons de toeschouwers vermaakte met de meest gewaagde capriolen.

De Messerschmitt. De trots van de Duitse Luchtmacht ten tijde van De Tweede Wereldoorlog. Dit toestel bond in de lucht de strijd aan met het vechttoestel van De Engelsen, De Spitfire. 

Voor het eerst was een Duitse re-enactmentgroep in Nederland present bij een herdenkingsactiviteit en zij trokken veel belangstelling. Dat kwam ook omdat er een heuse “Messerschmitt” jachtvliegtuig stond opgesteld. Deze ze je niet vaak dus…. foto’s maken. Dit toestel komt uit de Tweede Wereldoorlog nog vol met beschadigingen. Alles wordt bewust zo gelaten om het toestel authentiek te houden. Dus niet een likje verf eroverheen maar wel kapotte onderdelen zorgvuldig restaureren. Het is niet de bedoeling om dit toestel weer luchtvaardig te maken. Jammer voor ons want het zou een stunt zijn als er ook een originele “Messerschmitt” naar Etten kon komen.  Onze belangstelling voor dit toestel is omdat de “Messerschmitt” op 26 maart 1942 de Stirling bommenwerper boven Etten uit de lucht heeft geschoten. Zoals bekend loopt er een verzoek bij de Koninklijke Luchtmacht voor de levering van een bommenwerper, de Amerikaanse Mitchell bommenwerper, en een jacht-toestel. Inmiddels is ook de hoogste generaal van de Koninklijke Luchtmacht, Luitenant Generaal Luyt, op de hoogte van het verzoek uit Etten. Begin volgend jaar weten wij meer.

Zelfs de luchtshow met oude toestellen wordt heel toepasselijk met een historische filmcamera vastgelegd. Het beeld is compleet.