Zomer in Gelderland in teken van Herdenking 2020

Dinsdag 27 augustus jl. was Etten aan de beurt voor de wedstrijd “Zomer in Gelderland” van Omroep Gelderland. De winnaar mag zich de mooiste plaats van Gelderland noemen. De uitnodiging was gericht aan Dorpsbelangen Etten en er werd direct positief op gereageerd. Er is namelijk geld mee te verdienen wat besteed moet worden aan een goed doel. En dat goede doel wordt het project van het Ettens Mannenkoor; “Van Bezetting tot Vrijheid” op 5, 6 en 7 juni 2020 in het kader van 75 jaar bevrijding. Voor de locatie van de uitzending van Omroep Gelderland werd gekozen voor het Dorpsplein. Waar anders!! Het Dorpsplein heeft zich de afgelopen jaren al ruimschoots bewezen als de plek voor culturele projecten.

Er werd een team samengesteld van wat ouderen en veel jongeren, aangevuld met tientallen vrijwilligers. Veel vergaderingen en repetities gaan vooraf en ideeën worden aangedragen om zo origineel mogelijk voor de dag te komen. De “grote Parade” is een vast onderdeel in het programma en kan dus worden voorbereid. Echter pas op de dag van de uitzending, wordt om plm. 09.30 uur bekend gemaakt welke opdracht het bouwteam moet gaan uitvoeren. Niet geheel onverwacht is de opdracht het maken van een tank uit de Tweede Wereldoorlog met daar achter een decor. Een mega klus. Ga er maar aan staan. Een tekening van een tank is door Toon Helmes snel gemaakt en na een kort werkoverleg onder leiding van teamcaptain Henk Ruessink gaat men aan de slag.

Met dank aan Achterhoek fotografie.nl.  Fotograaf Henk den Brok

Ondertussen is Radio Gelderland al vanaf 09.00 uur in de lucht rechtstreeks vanaf het Dorpsplein. Niels Berendsen en Toon Helmes komen uitgebreid aan het woord over het welzijn van het dorp en actuele zaken die er spelen. Daarnaast natuurlijk alle aandacht voor het grote herdenkings-spektakel volgend jaar. Verslaggever Mark gaat zelfs mee naar het “Stirling Herdenkings Monument” aan de Tappenweg om zich te laten bijpraten over wat zich hier heeft afgespeeld in 1942. Mark is de hele dag met de microfoon op pad in het dorp en op het plein. Hij neemt een kijkje op de molen alwaar Tonnie Bus en Willy Zweers de nodige uitleg geven en gaat hij samen met Barrie Kock kijken in het mooiste straatje van Etten; De Oude Kerkstraat. In het verenigingsgebouw van Schutterij De Eendracht zijn tientallen dames bezig om honderden rode strikjes te maken en “muzieksleutels”. Allemaal sfeer verhogende acties die Etten extra punten moeten gaan opleveren.

Met dank aan Achterhoek fotografie.nl.  Fotograaf Henk den Brok

Om 18.20 uur staat de rechtstreekse uitzending van TV Gelderland, met als presentatrice Angelique Krüger, gepland. Tot de laatste seconden wordt er nog gewerkt aan het decor en het moet gezegd het resultaat is verbluffend. Een tank op ware grootte met draaiende koepel en een rokend kanon. Werkelijk indrukwekkend. Keep Them Rolling is ook aanwezig met een BSA motor ( Gerrit Bruggink)  en een jeep ( Theo Lenderink).  

Met dank aan Achterhoek fotografie.nl.  Fotograaf Henk den Brok

Burgemeester Otwin van Dijk is present en zal ook a.s. donderdag aanwezig zijn bij de opname in Terborg want ook zij doen mee aan deze wedstrijd. De uitzending verloopt prima en de Parade met verenigingen uit Etten maakt indruk evenals de “Living Statues”.

Met dank aan Achterhoek fotografie.nl.  Fotograaf Henk den Brok

Spetterend was het muzikale optreden van Sandra Vrieze en Robin Slutter samen met The Voices. Dat laat maar aan de Ettenaren over. Een enkel onderdeel gaat niet helemaal vlekkeloos en daarom eindigt Etten op de vijfde plaats maar er moeten nog een aantal dorpen en steden deze week en dan weet Gelderland wie de winnaar is geworden en zich het mooiste dorp van Gelderland mag noemen. Het geldbedrag dat in de uitzending is gewonnen staat op € 750,00 maar het Comité Dorpsbelangen komt maandag 2 september naar de repetitie van het Ettens Mannenkoor om de eindscore bekend te maken.

Met dank aan Achterhoek fotografie.nl.  Fotograaf Henk den Brok

Wat het bedrag ook mag worden het was een hartverwarmende, bloedhete dag waarbij Etten weer heeft laten zien waarin het groot kan zijn. Niet minder dan 1200 mensen zijn op het evenement af gekomen en het was nog zeer lang gezellig op het plein met muziek van Fred Berns en de horeca was in uitstekende handen bij de vrijwilligers van Stichting Dorpsplein Etten.

Met dank aan Achterhoek fotografie.nl.  Fotograaf Henk den Brok

Het Ettens Mannenkoor dankt allen die hebben meegewerkt aan dit grandioze spektakel en de geweldige opbrengst voor het grote 75-jarige herdenkingsgebeuren volgend jaar.

DANK, DANK EN NOG EENS DANK.

Bekijk hieronder de uitzending: